Somatische zorg of psycho-geriatrische zorg of allebei?

Somatische zorg of psycho-geriatrische zorg of allebei?

Van Hollant ontwikkelt verschillende villa’s, welke toch ook zo hetzelfde zijn. In de villa’s bieden we somatische zorg of psycho-geriatrische zorg óf allebei. Dit verschilt per locatie. Waarom dit zo is, lichten we u graag eens uitgebreid toe.

De eerste Van Hollant-villa staat in Heiloo, aan de Kennemerstraatweg. In zorgvilla Craenenbroeck zijn 29 appartementen, waarvan een groot deel geschikt is om te bewonen als echtpaar. De bewonersgroep is hier zowel op basis van somatische zorgvragen (lichamelijk) als Psycho-geriatrisch (geheugenproblematiek).

Er zijn twee woonkamers waardoor we de hoeveelheid prikkels kunnen reguleren voor die bewoners die behoefte hebben. Bewoners met geheugenproblematiek hebben doorgaans behoefte aan iets meer rust om zich heen. Zij zijn in het hoofd soms al druk genoeg met het zoeken naar vulling voor de gaten die de geheugenproblematiek met zich meebrengt. Hier kunnen en mogen en durven ze volledig zichzelf te zijn met alle uitdagingen van deze ziekte.

De andere woonkamer, gelegen aan de tuinzijde, is voor iedereen die in de villa woont en is met name gedurende de eetmomenten wat drukker. Hier kan bezoek mee-eten, ontvangen we regelmatig muzikanten en is er ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over van alles wat er in het hoofd opkomt.

Locatieafhankelijk

In sommige andere villa’s kiezen wij ervoor om de psychogeriatrische bewoners uitsluitend met elkaar te laten wonen. Kortom, alleen bewoners met geheugenproblematiek.

Hoe en waarom maken wij deze keuze? Eigenlijk is dat al duidelijk bij het bezoeken van een toekomstige locatie. De grootte van het gebouw, de ligging van het pand en de mogelijkheden in de buurt duwen je een richting op.

Wegdromen in Wittenburg

Neem als voorbeeld De Wittenburg in Stompetoren. Een prachtig gebouw in een prachtige rustgevende omgeving. Een tuin om in weg te dromen, te wandelen, te tuinieren, de dieren eten te geven. Men kan hier heerlijk zitten en genieten van het oer-Hollandse landschap. Dit leent zich, samen met de binnenkant van de oude Herenboerderij, tot het creëren van een hele fijne, rustige plek voor de toekomstige bewoner met geheugenproblematiek.

Hoe fijn is het als je in deze omgeving, in deze tuin en in dit pand volledig jezelf mag zijn en hulp krijgt bij datgene wat door de gaten in het geheugen nodig is. Voor bewoners met geheugenproblematiek is dit prettig, zij kunnen te allen tijde zichzelf zijn, wegdromen, zoeken naar woorden of herinneringen en genieten van de rust.

De hort op in Assendelft

In Assendelft ligt de locatie van de nog te bouwen zorgvilla meer in het dorp. Er zijn hier meer mogelijkheden om er nog zelfstandig op uit te gaan. Wandelend naar de winkels, even op een terrasje iets drinken en alleen hulp ontvangen als je dit zelf wilt en wanneer je wilt. Kortom, deze locatie leent zich weer prachtig voor een combinatie net zoals in Heiloo aan de Kennemerstraatweg. 

Villa Bestevaer in Assendelft is dan ook voor beide zorgvragen geschikt. Somatische zorg én psycho-geriatrische zorg. Voor bewoners met geheugenproblematiek die uit deze regio komen is het fijn om in een bekende omgeving te wonen. Wellicht mensen tegen te komen die je nog van vroeger kent en dezelfde bakker bezoeken voor het gebakje waar je altijd zo van hebt genoten.

Welzijn als gemeenschappelijke factor

Wat de villa’s allemaal met elkaar gemeen hebben is de oprechte aandacht voor de bewoner. Het respect voor eigen regie. En dat wij ons aanpassen aan het ritme van de bewoners in plaats van andersom. Wij willen in elke villa een prettige woonomgeving creëren, met ruimte voor eigenheid. Wij voorzien in uitstekende zorg en veel oog voor het welzijn van de bewoners. Voor ieder wat wils op welke plek dan ook.

Het is dan ook aan de bewoner waar hij of zij graag zou willen wonen. In een rustige herenboerderij omringd met weilanden, molens, dieren en rust. Of meer in het dorp met meer reuring voor de deur en de mogelijkheid om naar de winkelstraat te wandelen. 

Dit is eigenlijk precies waar alle Van Hollant Villa’s voor staan. Somatische zorg of psycho-geriatrische zorg of allebei, men behoudt de eigen keuzemogelijkheden. Zij blijven zelf de regie blijven voeren, begeleidt door hoogwaardige zorg en dienstverlening op maat.