Zomer in de ouderenzorg

Zomer in de ouderenzorg

De zomer is in aantocht. En zomer in de ouderenzorg betekent voor ons: hitteprotocol in de aanslag, genieten van de vele vakantieverhalen én rooster uitdagingen om onze bewoners de zorg met aandacht te geven zoals dat het hele jaar door gebeurt. 

De temperaturen beloven deze week op te lopen in Nederland. Dat is voor veel mensen genieten in de villa.

Zomer in de ouderenzorg

Heerlijk op de bankjes voor de villa het eerste ochtendzonnetje pakken met een kopje koffie erbij. Met het bezoek de tuin in met een glaasje sap, een cappuccino of een lekker glas wijn. Genieten van de bomen, de bloemen en de schaduw als het zonnetje te hard schijnt. Natuurlijk insmeren en een hoed, een pet of een zonneklep op. Wandelen aan de overkant op landgoed Willibrordus met tussendoor even uitrusten op een bankje. Of gewoon op het eigen terras of balkon met een tijdschrift of een goed boek. Een beetje mijmerend voor je uit staren in de zon met een windje kan ook heerlijk ontspannend zijn. Kortom iedereen kan en mag doen waar hij of zij blij van wordt.

Zomerse uitdagingen

En ook al klinkt dit allemaal heerlijk, er zijn altijd uitdagingen. De meeste collega’s hebben de vakantie gepland. Naar de camping met de auto en de tent, in een huisje op een vakantiepark of met het vliegtuig naar verdere bestemmingen. Iedereen vult het in op de manier waarop hij of zij wil.

De roosters zijn gemaakt en er zit ruimte in. Desalniettemin is het elk jaar weer spannend. Als de zorgvraag van de bewoners toeneemt willen we meer uren inzetten om te zorgen dat de bewoners goed en rustig verzorgd kunnen worden en tegelijkertijd dat de werkdruk voor de collega’s acceptabel is. Collega’s kunnen ook in de zomerperiode ziek worden waarbij we met eigen collega’s de ontstane gaten willen opvullen. Altijd met eigen collega’s om te zorgen dat de bewoners de vaste gezichten blijven zien. Al met al een flinke uitdaging.

Het hitteprotocol voor verkoeling en hydratatie 

Met de oplopende warmte zullen we ook weer het hitte protocol gaan inzetten. Dat betekent de gordijnen en de zonwering op tijd naar beneden om de warmte buiten te houden. Insmeren met zonnebrand en advies om de hoedjes, petten en zonnekleppen op te zetten. Én om vooral in de schaduw plaats te nemen. Maar zoals wij het erg belangrijk vinden, de bewoner beslist ook hierbij zelf.

Tijdens het hitteprotocol bieden we ijsjes en extra drankjes aan en worden er verfrissende smoothies uitgedeeld.

Een fijne zomer allemaal!

Laten we er met zijn allen vanuit gaan dat het een heerlijke zomer gaat worden. Het weer precies goed. Niet te warm en niet te koud. Met mooie vakantieverhalen van collega’s die weer helemaal opgeladen aan de slag gaan. En natuurlijk heel belangrijk: tevreden bewoners die genieten van het weer, de tuin en de dienstverlening. Bewoners die genieten van de activiteiten, de zorg en de vakantieverhalen van terugkerende collega’s.

Zo is onze zomer in de ouderenzorg. Wij wensen iedereen een hele fijne zomer toe.