Ouderenzorg en het coronavirus

Ouderenzorg en het coronavirus

Het coronavirus, er is al veel geschreven over de aanpak van het voorkomen of indammen van de uitbraak. En meningen verschillen daarbij van veel te laks tot super overdreven. Ik begrijp dat de aanpak drastisch kan klinken voor iemand met een jong gezin. Of voor iemand met een baan waarbij gereisd wordt door het land of zelfs naar andere landen. Voor onze bewoners in de zorgvilla is het echter een heel ander verhaal. In de ouderenzorg kan het coronavirus alleen maar zo serieus als mogelijk genomen worden.

Onze bewoners zitten allen in de risicogroep waarbij het coronavirus grote en fatale gevolgen kan hebben. Daarom zetten wij alles op alles om het virus buiten de deur te houden. Dit betekent intern veel handen wassen, voorraden aanvullen en protocollen rondsturen. Maar het betekent ook bezoek ontmoedigen én goed ondervragen vóórdat zij de zorgvilla mogen betreden. Het bezoek mag gedurende deze uitbraak alleen op het eigen appartement ontvangen worden en dient zich te desinfecteren bij binnenkomst én bij vertrek uit de zorgvilla. De deurknoppen en leuningen worden extra schoongemaakt en leveranciers leveren nu vóór de buitendeur… 

Dank voor uw medewerking

Klinkt dit u overdreven in de oren? Ik hoop van harte dat het allemaal véél te overdreven blijkt te zijn. Ik wil in ieder geval ook iedereen die alle maatregelen thuis, in het land, op het werk en bij ons in de zorgvilla serieus oppakt danken namens onze kwetsbare bewoners. Zij kunnen dit virus er namelijk niet bij hebben. 

En kunnen wij alle risico’s beheersen en onze bewoners en hun naasten de zekerheid bieden dat het coronavirus ons niet zal treffen? Helaas niet. Ik hoop echter dat alle inspanningen ertoe leiden dat we met alle bewoners straks weer heerlijk in de zon op het terras zitten. Dat we kunnen praten over wat Nederland allemaal is overkomen en hoe goed wij er allen van af zijn gekomen.