Interview: interieurstyliste zorgvilla Bestevaer Assendelft

Interview: interieurstyliste zorgvilla Bestevaer Assendelft

De realisatie van Van Hollant-zorgvilla Bestevaer vordert in hoog tempo. In aanloop naar de opening in de tweede helft van 2022 publiceren we een aantal blogs om alvast kennis te maken met onze nieuwe villa. Over het pand, haar omgeving, de mensen, de aankleding, de zorg en dienstverlening. Zo kunt u een beeld vormen van hoe het gaat worden om in zorgvilla Bestevaer te wonen of werken. In deze serie trappen we af met een interview met de interieurstyliste van zorgvilla Bestevaer Assendelft: Anneke Deen (www.mooi-groot.nl).

We interviewen Anneke vlak voordat zij weer het vliegtuig instapt naar Bonaire. Anneke woont namelijk maand-op-maand-af op dit zonnige eiland. Zelfs twee van haar 3 kinderen zijn er inmiddels komen wonen met hun gezin. Ze heeft zowel klanten in Nederland als Bonaire, dus dit valt goed te combineren. Het zorgt er bovendien voor dat Anneke geïnspireerd blijft. Naast haar werk geniet zij zo van het leven in de zon. Want blijven genieten van het leven is wat Anneke belangrijk vindt, óók voor de bewoners van zorgvilla Bestevaer Assendelft.

Persoonlijke missie

Het is Anneke’s persoonlijke missie om een warm en prettig thuis te creëren voor de toekomstig bewoners van de zorgvilla. “Bewoners en medewerkers moeten trots kunnen zijn op hun woon- en werkplek. Bewoners moeten zich er thuis voelen. Zij moeten weer kunnen opleven nu er voor hen gezorgd wordt”, aldus Anneke.

“En datzelfde geldt voor de kinderen van de bewoners. Zij moeten zich ook op hun gemak voelen en aan alles merken dat hun ouders in goede handen zijn”, aldus Anneke. En zij kan het weten, want toen zij ruim 8 jaar geleden interieurstyliste was voor de in aanbouw zijnde zorgvilla Craenenbroeck Heiloo, dacht zij: “Dit is precies wat mijn ouders nodig hebben. Hier kunnen zij bij elkaar blijven zonder dat zij teveel aan zelfstandigheid verliezen”. Haar ouders waren vervolgens één van de eerste bewoners van de Heiloose villa.

Anneke weet als geen ander hoe fijn het is om je er thuis te voelen. Op de plek waar je ouders worden verzorgd en je zelf ook heel vaak te gast zult zijn. “Want zeg nou eerlijk, hoe fijn is het dat je niet meer zelf voor je ouders hoeft te zorgen. En dat je zo vaak als je wilt langs kunt komen om samen quality time te hebben? In het eigen appartement, of meer onder de mensen in één van de gezamenlijke woonkamers.”

Het grotere plaatje

Ondanks dat de klandizie van Anneke doorgaans uit woonhuizen van particulieren en kantoorgebouwen bestaat, raakt het ouderenconcept van Van Hollant haar echt. “Ik ben er heel blij om dat mijn ouders zo trots en met veel plezier in Craenenbroeck in Heiloo hebben gewoond. Zij leefden er echt op en hun vrienden werden bijna jaloers als zij op visite kwamen”. En dat is voor Anneke dan ook het grotere plaatje: “Hoe meer mensen zien dat (ouderen)zorg ook op deze manier kan; met persoonlijke aandacht, respect, ambiance en sfeer, hoe meer deze vorm mainstream wordt. Daar wordt de wereld een stuk beter van. Ik zou willen dat dit de hele branche inspireert. Om prettiger, warmer en met meer bevlogenheid zorgconcepten te ontwikkelen. Zorgconcepten waar men er trots op is om er te wonen en werken”.

Zorgvilla Bestevaer wordt kleurrijk, warm en modern

De inrichting van zorgvilla Bestevaer begint al vorm te krijgen. “Het totaalplaatje moet kloppen, want ik wil het verschil maken voor de bewoners”. Er wordt daarom gezocht naar een perfecte mix waarmee het interieur zowel sfeervol als functioneel wordt. Hierbij laat Anneke geen steen onomgekeerd. “De wereld is mijn winkel”, aldus Anneke. Daarmee bedoelt zij te zeggen dat zij weet wat er is en net zo lang doorzoekt totdat het klopt. “Ik denk in plaatjes. Sommige ideeën heb ik jaren geleden opgedaan en vallen hier in deze ruimtes perfect op hun plaats. Dat is geweldig om dan een plekje te kunnen geven”.

Door de wat lagere bouw dan bijvoorbeeld zorgvilla Craenenbroeck, kiest Anneke bij zorgvilla Bestevaer voor een meer ‘luchtig’ en kleurrijk interieur met een Italiaanse touch. En iedere kamer moet anders zijn. De uitdaging is immers om voor een unieke beleving te zorgen. “Niets is standaard. Ik denk graag out of the box en gelukkig krijg ik hier heel veel vrijheid in van [initiatiefnemers] Judith en Tom. Zij durven het aan om er iets bijzonders van te maken, zolang ik binnen het budget blijf natuurlijk.”

Om een beetje een idee te krijgen somt Anneke op: “De keukens worden écht een mooie combinatie van klassiek en modern en ook in de beautysalon komen prachtige kranen. De gangen zijn heel breed en de trap wordt voorzien van een heel mooie loper. De salon is ruim opgezet en de tuinkamer wordt voorzien van een duurzame holografische open haard die mooi wordt ingebouwd. Laatstgenoemde is kenmerkend voor de stijl in de gehele zorgvilla: warm en modern. Een omgeving waar de bewoners zich thuis voelen zonder tussen ‘oude spullen’ te zitten. Zodat ook de kinderen van de bewoners zich herkennen in deze omgeving.”

Ertoe blijven doen

De ervaring vanuit zorgvilla Craenenbroeck wordt natuurlijk meegenomen. “Bij de inrichting van zorgvilla Craenenbroeck maakten we een sprong in het diepe. We wilden het anders doen dan hoe het gebruikelijk was in de markt. Net als op veel andere vlakken overigens. Zoals dat je ook als echtpaar moet kunnen wonen in de villa wanneer maar één van beiden een zorgvraag heeft. Onze vernieuwende aanpak is heel goed uitgepakt, je hebt niet het gevoel dat je een zorginstelling in loopt.” Het is een omgeving waar je nooit meer weg hoeft, maar wel zelfstandig kunt blijven leven.

“Het is niet zielig of sneu om hier te wonen, maar een geweldige manier om het hulpbehoevende deel van je leven door te kunnen brengen. Je doet er nog toe, dát is belangrijk voor de bewoners. En dat zij er nog toe doen moet voelbaar zijn, van de stijlvolle omgeving tot aan het respect en de persoonlijke aandacht waarmee je behandeld wordt door het personeel. Mijn ouders hebben een geweldige tijd gehad en ik hoop met mijn bijdrage voor toekomstige bewoners ook het verschil te kunnen maken”.