Eigen regie en besjes

Eigen regie en besjes

De eigen regie voor de bewoners is na corona weer in ere hersteld. Het is dinsdagmiddag. Er staat een harde, soms koude wind. Het is druilerig en eigenlijk geen weer voor het begin van de zomer. Toch gaan we heerlijk een rondje lopen/ uitwaaien, juist nu we eindelijk weer naar buiten mogen.

Het is net droog als we naar buiten lopen. Met twee bewoonsters en een collega steken we de weg over om een rondje te wandelen. De dames kunnen nog best een aardig eindje lopen met rollator. De tuin van Landgoed Willibrord tegen over de villa ligt er mooi bij. We lopen een stukje, kletsen wat, bewonderen de tuin en boven alles genieten de dames van de vrijheid. 

Besjes plukken

Drie maanden in de villa binnen blijven was wel een ding. Gelukkig heeft de villa een grote tuin, met zo veel moois erin. Er staat een besjes-struik. Aan die struik zitten prachtige felrode gekleurde bessen. Er zit een netje over de struik, zodat de vogels niet stiekem de besjes kunnen pikken.

Bij binnenkomst terug in de villa krijg ik de vraag van een bewoonster of ik naar de aalbessen wil kijken in de tuin. Volgens mevrouw zijn ze rijp. Momenteel voelt mevrouw zich niet zo lekker, daardoor kan ze ze nu niet zelf plukken.  Terwijl ik in de tuin loop zie ik allerlei struiken en boompjes waar ik echt de naam niet van weet. 

Het rode aalbesstruikje springt eruit. Het blad is licht groen en de besjes zijn net rode lampjes. . Er hangen er nog meer maar voor nu is dat prima. Achter het struikje staat een kasje waar een prachtige druivenstruik in hangt.

Ik pluk een schaaltje vol. Daarmee loop ik naar boven, naar de vrouw toe. Ik laat haar de oogst zien. Mevrouw vertelt honderduit, hoe ze het struikje heeft gekoesterd, verzorgd en tot bloei heeft gekregen. Mevrouw vertelt ook over het tuinieren van vroeger over de grote tuin met allerlei verschillende bomen in de meest mooie vormen.

Passie

Deze vrouw inspireert me. Ze is behoorlijk op leeftijd en heeft nog zoveel zin in alles. Eerder vertelde mevrouw dat ze zichzelf een hobby cadeau heeft gedaan op het moment dat ze in de villa ging wonen. Ze had zich opgegeven voor een beeldhouwcursus. Daar werd ze, voor Corona, elke week naar toe gebracht. In het begin ging mevrouw zelf nog met de auto heen. Ja, zei ze. Dan heb ik wat te doen, dan heb ik een doel: Ik moet namelijk wat verzinnen om te maken en dan kan ik de hele week er over nadenken. Dan ben ik bezig.

Bijzonder hoe mevrouw met passie vertelt. Dezelfde passie zie ik in haar ogen als ze over de tuin vertelt. Ik schaam me een beetje als ik al het werk wat erin zat niet meteen erken naar mevrouw toe. Tuinieren is hard door werken. Elke dag lief zijn tegen de plantjes, ze koesteren, tegen ze praten. Met stramme vingers de dode blaadjes eruit halen en de luizen bestrijden. 

Dessert

Mevrouw vraagt of ik de besjes wil ritsen en wassen, zodat ze gebruikt kunnen worden voor het toetje. Wat een goed idee! Ik complimenteer mevrouw met haar werk in de tuin en loop vervolgens naar beneden naar de keuken. Ik heb besjes voor je, zeg ik de kok. Dat komt hem heel goed uit. De kok was net bezig met de voorbereiding van het nagerecht: aardbeienmousse met gemarineerde aardbeien én besjes..

Zo fijn dat mensen in de villa hun eigen regie kunnen behouden. Dat zij door kunnen gaan met wat ze thuis ook deden. Het geeft een doel, houdt mensen enthousiast en levenslustig!