De decembermaand: van geven word je gelukkiger

De decembermaand: van geven word je gelukkiger

De decembermaand; het wordt kouder, donker en guur. We staan, met de mensen die we liefhebben, wat vaker stil bij de herinneringen aan mooie, gelukkiger momenten. Op de televisie volgt de ene romantische ‘feel good’ film de andere op. En de reclameblokken bestaan uit aaneengeregen sfeervolle reclames van grote families aan lange gedekte tafels vol met kaarslicht en overal mooi versierde bomen. Kortom, het lijkt allemaal zo mooi in wat we de ‘feestmaand’ noemen.

Helaas is de realiteit voor veel mensen soms anders. Voor ouderen zijn immers vaak diverse familieleden en geliefdes in de loop der jaren weggevallen. Deze Kerst is er, vergeleken met de vorige Kerst, wellicht weer een stapje achteruitgegaan qua lichamelijke mogelijkheden, waarbij er bovendien het besef is dat deze ontwikkeling zich misschien doorzet. Men hoort niet meer zo goed, waardoor het steeds lastiger wordt om de gesprekken te blijven volgen. Zeker aan een drukke tafel vol gezellige verhalen die enthousiast door elkaar heen verteld worden. De vermoeidheid slaat al rond een uur of zeven in de avond toe en het afnemen van de geestelijke vermogens leidt sommigen steeds verder af naar hun eigen gedachten. Het beeld dat ons op de televisie wordt voorgeschoteld is voor veel ouderen helaas niet meer van toepassing.

Laten we er daarom samen voor zorgen dat de feestdagen voor deze zeer gewaardeerde, wijze en ervaren mensen zo prettig mogelijk zijn. Natuurlijk binnen de mogelijkheden en eventuele beperkingen. Help eens een oudere dame of heer in de supermarkt als deze er even niet uitkomt of gun het (laatste) parkeerplekje op loopafstand aan diegene die minder mobiel is. Laat iemand die wat slechter ter been is voor bij de kassa of vraag gerust of u kunt helpen met het tillen van de zware boodschappentassen. En, wellicht het belangrijkste, gun deze medemensen de oprechte en persoonlijke aandacht.

Dát is volgens mij waar het deze decembermaand om zou moeten gaan. En zoals ik altijd tegen mijn eigen kinderen zeg: “Van geven word je veel gelukkiger dan van krijgen”. Kortom, wilt u een fijne Kerst? Geef een ander dan gerust datgene wat u met het kleinste gemak kunt bieden: vriendelijkheid, een helpende hand, een glimlach en een aardig woord.

Wij wensen u allen een liefdevolle Kerst!

Judith Veldt