Voorlopig zullen we met zijn allen druk bezig blijven corona buiten de deur te houden. Wij zullen manieren vinden om hiermee om te gaan. Hét (erg lange) woord van 2020 de ‘anderhalvemetersamenleving’ zal ook in de ouderenzorg de ‘nieuwe normaal’ gaan worden. Wat betekent dit voor de mensen die bij ons in de zorgvilla wonen?
Een anderhalve meter is vrij ver als je al wat slechthorend bent. Hoe onderhoud je dan een goed gesprek met een andere bewoner die ook slechthorend is? Creatief als we zijn, vinden we hier vast een oplossing voor.
En hoe gaan we om met bezoek in de anderhalvemetersamenleving? Betekent dit dat je niet meer een knuffel kunt geven aan je vader, moeder of tante als je op bezoek komt? Dat je je oma alleen maar zwaaiend tegemoet kunt treden? Ook hier vinden we ongetwijfeld een oplossing voor. Voor nu klinkt het überhaupt al heerlijk dat er ooit in de toekomst weer bezoek kan komen! Dat je iemand weer kunt zien zonder een raam ertussen en kunt praten zonder een telefoon aan je oor.
Oh, en dan hebben we nog het hele mondkapjesverhaal. Vanzelfsprekend moeten wij de bewoners beschermen door zelf een mondkapje te dragen. Doordat wij een gezin thuis hebben, vormen we op het werk een risico voor bewoners om met het virus in aanraking te laten komen. Door een mondkapje te dragen beschermen wij de bewoner. Mochten wij het dus onopgemerkt en zeker ongewild bij ons dragen, dan beperken de mondkapjes de verspreiding hiervan.
De kracht in de ouderenzorg is dat de bewoners een glimlach zo kunnen waarderen. Zolang er nog geen transparante mondkapjes zijn uitgevonden, moeten we het ook hier zonder doen. Maar natuurlijk vinden we ook hier wel weer een oplossing voor: we glimlachen met onze ogen. We glimlachen met onze lichaamshouding. En we kunnen natuurlijk altijd gewoon zeggen: “Ik glimlach nu naar u onder mijn mondkapje”.
Kortom, we blijven vindingrijk, flexibel en we gaan door tijdens de anderhalvemetersamenleving in de ouderenzorg. Net zolang tot er een betere oplossing is.
Het meest schrijnende aan de gehele corona periode is dat onze bewoners geen bezoek kunnen en mogen ontvangen. Wij proberen dit gemis middels face timen, extra aandacht en activiteiten iets minder te maken. Maar wij beseffen ons heel erg goed dat wij nooit het contact met de geliefde familieleden kunnen vervangen.