‘Zomaar’ een dag in zorgvilla Craenenbroek

‘Zomaar’ een dag in zorgvilla Craenenbroek

Hoe ziet nu een dag eruit voor bewoners van zorgvilla Craenenbroeck? Deze vraag krijgen wij veel en daarom hebben wij dit eens verwerkt in een blog. Ga mee in een dag van onze bewoners:

Maandagmorgen, de week is weer begonnen. Hoewel, voor de bewoners van zorgvilla Craenenbroeck is het verschil tussen weekend en werkweek een stuk kleiner dan voor de jongere generatie. Zelfstandig of met hulp stappen de bewoners uit bed, wassen of douchen naar wens en in de kleding voor het ontbijt. Het ontbijt wordt naar wens rustig in het eigen appartement genuttigd of gezamenlijk in de tuinkamer/salon. De keuze is bij het ontbijt rijk. Van havermout, yoghurt met vers gesneden fruit, melk met cruesli, tot een witte boterham met jam of een donkerbruine boterham met vleeswaren of een gekookt eitje. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan dieetwensen, dus is er een ruime variatie met onder andere zuurdesem, speltbrood etc. Voor ieder wat wils.

Na het ontbijt trekken een aantal bewoners zich nog even terug naar het appartement, een aantal anderen lezen bij de open haard het dagelijkse nieuws in de verse krant. Om half elf is er dagelijks een vanzelf ontstane terugkerende activiteit in Craenenbroeck; koffiedrinken in de tuinkamer/salon. Hiervoor komen ook alle collega’s die op dat moment in de villa werkzaam zijn uit alle hoeken naar beneden om gezellig met de bewoners te genieten van een kopje koffie, cappuccino of thee. Uiteraard met wat lekkers; een heerlijk koekje, een brownie, een boterkoekje. Daarna is het tijd voor actie.

Vier keer per week van kwart over elf tot twaalf uur wordt er onder begeleiding van de activiteitenbegeleiding gesport in de fysioruimte. Bij lekker weer gebeurt dit ook vaak in de tuin. De ene keer met gewichtjes, de andere keer een circuitvorm, rekken en strekken, buigen en door de knieën heen. Na het sporten wordt even rustig bijgekomen, waarna de lunch zich aandient.

Ook de lunch kan naar wens in de tuinkamer/ salon of op het eigen appartement genoten worden. Iedere dag bereidt de Chef-kok met verse ingrediënten een soep, doorgaans gevolgd door een broodje. Dit kan variëren van een tosti of een bolletje met garnalen tot een broodje gezond en zo nu en dan komen er ook lekker pannenkoeken op tafel. Altijd keuze, zodat er voor ieder wat wils is.

Na de lunch gaan diverse bewoners een rondje om, lekker aan de wandel. Vooral het landgoed Willibrordus aan de overzijde van de villa wordt veel bewandeld door de bewoners. Andere bewoners benutten de tijd na de lunch om even van de middagrust te genieten. Bewoners die hulp nodig hebben worden door de zorgcollega’s in bed geholpen en naar wens van de bewoner op een afgesproken tijd ook weer uit bed geholpen.

Rond een uur of drie is het tijd voor de middagactiviteit. Dit varieert van het kijken naar een klassieke film, samen koken en bakken, een lezing, een creatieve workshop, tot gezelschapsspellen (als triviant, kolonisten van Catan, kaarten, triominos) en muzikale optredens.

Na de middagactiviteit – welke tot een uur of half vijf duurt – is er tot het diner tijd waarin bewoners veelal genieten van een goed boek, het bekijken van een televisieprogramma, of het ontvangen van gasten die later mee kunnen eten. Ontspannen, begeleid met een borrel of een glas wijn bij de open haard terwijl het de Chef-kok en het tuinkamerteam de voorbereidingen treffen voor het diner.

Het diner wordt doorgaans vanaf half zes tot ongeveer half acht geserveerd. Dit is vaak een tweegangendiner aangezien drie gangen te veel is; een hoofdgerecht gevolgd door een dessert. Hiertoe zijn dagelijks twee menusuggesties, waarvoor de bewoners pas op de dag zelf een keuze hoeven te maken. Zelfs ‘s avonds aan tafel kan de wens nog doorgegeven worden.

Na het diner trekken de meeste bewoners zich terug naar de eigen appartementen, waar zij nog even rustig een boekje lezen of televisie kijken. De zorgcollega’s komen de hulp brengen die de bewoner wenst op het moment dat de bewoner deze wenst. Ook gedurende de nacht is er altijd een zorgcollega aanwezig in de zorgvilla om de gevraagde hulp te bieden aan de bewoners.

En dan, is het weer de volgende dag… Op naar het ontbijt, de koffie, de activiteiten, de wandelingen, de gezelligheid en de eigen vrije keuze om de dagen in te vullen zoals de bewoner dat zelf wilt.