De Zaanse keuken in zorgvilla Bestevaer Assendelft, volgens Craenenbroeck-kok Mike

De Zaanse keuken in zorgvilla Bestevaer Assendelft, volgens Craenenbroeck-kok Mike

De realisatie van Van Hollant-zorgvilla Bestevaer vordert in hoog tempo. In aanloop naar de opening in de tweede helft van 2022 publiceren we een aantal blogs om alvast kennis te maken met onze nieuwe villa. Over het pand, haar omgeving, de mensen, de aankleding, de zorg en dienstverlening. Zo kunt u een beeld vormen van hoe het gaat worden om in zorgvilla Bestevaer te wonen of werken. In deze serie hebben we Chef-kok Mike van zorgvilla Craenenbroeck in Heiloo gevraagd om u te vertellen wat hij zou bereiden voor onze Zaanse bewoners. Hoe ziet hij de Zaanse keuken in zorgvilla Bestevaer Assendelft?

Mijn naam is Mike en ik ben vanaf de start werkzaam bij zorgvilla Craenenbroeck in Heiloo. Al zeven-en-half jaar heb ik het er erg naar mijn zin. Ik heb er een hoop opa’s en oma’s bij gekregen en dat voelt ook voor mij als een warm huis.

In het begin moest ik wel even wennen om voor deze doelgroep te koken, maar inmiddels ben ik daaraan gewend. Koken voor deze doelgroep blijkt zelfs inspirerend. Zo is het leuk om van de bewoners te horen hoe zij vroeger bepaalde gerechten zelf thuis maakten.

Herinneringen ophalen met het menu van de bewoner

Iedere dinsdag serveren we een ‘menu van de bewoner’. De betreffende bewoner mag dan kiezen wat we gaan eten. In dat kader maak ik een praatje met degene om te achterhalen hoe zij dat zelf vroeger klaarmaakten. Deze samenwerking geeft enorm veel voldoening. Bij het ophalen van deze herinneringen zie je bij bewoners de ogen glinsteren van geluk. Zij krijgen al trek wanneer zei erover praten.

De herinneringen brengen ook een geweldige dynamiek mee onder de rest van de bewoners. Zo hebben we hier eens ‘broeder’ geserveerd. Er werd door andere bewoners meteen gezegd dat geen ‘broeder’ maar ‘ketelkoek met stroop en botersaus’ was. En een ander wist te vertellen dat dit ‘Jan in de zak’ heette.

Ik bedoel maar te zeggen: over eten raken ook de bewoners maar niet uitgepraat. En natuurlijk heb je zoveel smaken en wil de ene het liever iets gaarder hebben dan de ander. Maar over het algemeen zijn de bewoners erg tevreden en luisteren wij goed naar wat zij graag zouden willen eten.

Voorliefde voor lokale producten

Wat ik hier met regelmaat serveer is de warme appelstrudel met bladerdeeg en rozijnen. Bij de koffie huisgemaakte boterkoek, brownie, lekkere kokosmakronen of een gebakken sprits. Pattisserie vind ik geweldig om te doen, dus verras ik de bewoners zo nu en dan ook met soesjes die ik zelf maak, gevuld met heerlijke banketbakkersroom.

Op thema- en feestdagen serveren we hier altijd een heerlijk bijpassend menu met streekproducten. Denk hierbij aan witte asperges met beenham en Opperdoezer ronde tijdens de paasdagen. De kerstdagen gebruik ik graag voor kool dat hier vlakbij van het land komt en heerlijk wild dat hier in de duinen wordt geschoten.

Zaanse keuken in zorgvilla Bestevaer Assendelft

Met mijn voorliefde voor lokale producten vind ik het heel leuk om alvast vooruit te kijken naar zorgvilla Bestevaer in Assendelft. De Zaanstreek vormt namelijk een fantastische culinaire inspiratiebron. Als ik aan de Zaanstreek denk dan komen er in mijn gedachten allerlei lokale gerechten voort. 

Als ik kok zou zijn in zorgvilla Bestevaer, dan zou ik bijvoorbeeld ‘Paling in het groen’ maken, of met Zaans cacao heerlijke brownies en warme chocoladetaartjes maken. Ik zou heerlijke Zaanse mosterdsoep met ziltige spek maken en bijvoorbeeld een Zaans kaasplankje met Zaanse mosterd.

De Zaanse keuken in zorgvilla Bestevaer Assendelft kent genoeg inspiratie met lokale producten dus. En ik weet vrij zeker dat ook de nieuwe bewoners van de Zaanse zorgvilla Bestevaer nog lokale gerechten van vroeger kunnen herinneren…