Virtual Reality in de ouderenzorg

Virtual Reality in de ouderenzorg

Van Hollant introduceert als eerste luxe ouderzorginstelling Virtual Reality met speciale toepassing voor ouderen. Een aantal collega’s hebben een opleiding gekregen van onze partner HumanXR. En vandaag hebben de eerste bewoners in zorgvilla Craenenbroeck met onze speciale VR-bril een stap gezet in één van de 30 beschikbare virtuele werelden. De programma’s zijn specifiek afgestemd op gebruik door ouderen. Bijvoorbeeld door rekening te houden met evenwicht en het stimuleren van het geheugen en beweging.

De bewoners kunnen overal in de villa gebruik maken van het Virtual Reality-programma. Zittend op een stoel, met een grote bril en koptelefoon op, gaan zij direct op avontuur in een wereld naar keuze. Met behulp van speciale handvatten werken de werelden interactief en is het zo net alsof de bewoners er daadwerkelijk in deelnemen. Voorbeelden van de virtuele werelden zijn onder andere een ballonvaart, kanoën in de Grand Canyon, het lopen in een winterlandschap, het genieten op een oudhollandse kermis en het bezoeken van het Louvre in Parijs.

Eerste ervaringen met de VR-bril

Om een beeld te geven van hoe de bewoners dit beleven, delen we graag een aantal ervaringen tijdens het eerste gebruik vandaag.

Zo ging een mevrouw per kano door de Grand Canyon. Met speciale handstukken om de polsen en handen om de kano voort te stuwen en een grote bril met geluid op om volledig op te gaan in deze virtuele wereld:

“Schitterend! Hoef ik niet te sturen?”

“Een heel geweldige ervaring, goed om te doen. Wel heel vreemd om zogenaamd de peddel te pakken. Je ziet heel veel, je zit er middenin, het is echt geweldig!”

Een meneer doet hetzelfde kanotochtje:

“Er zijn wel een hoop muggen!” En, “Kom je me redden als ik eruit val?”

Een volgende mevrouw gaat ‘naar’ Venetië met de Virtual Reality bril. In het echte leven is ze hier ook al eens geweest:

“We gaan naar de gondels, oja ik zie het: Venetië! We gaan nu naar een andere brug, oh, op dit plein heb ik weleens koffie gedronken!”

Bovenstaande quotes laten wel zien hoe leuk het was. Laatstgenoemde mevrouw zal wellicht in het echt niet meer zo snel in Venetië komen. Door de VR-bril heeft zij het weer gezien, komen de herinneringen boven en kan ze er toch van genieten.

En tot slot een ander prachtig voorbeeld van hoe wij deze nieuwe technologieën in onze zorg toepassen is het onderstaande filmpje. 

Deze meneer heeft in zijn jeugd altijd gebokst. Wegens zijn gezondheidstoestand is hij nu aan de rolstoel gekluisterd, maar door de Virtual Reality-bril kon hij weer eens lekker ouderwets boksen. Na de ervaring werd natuurlijk gevraagd hoe hij het ervaren had: 

“Lekker, leuk!!”

Dáár doen wij het voor. We zijn enorm enthousiast en hebben er alle vertrouwen in dat we de bewoners van Craenenbroeck ongeacht de zorgvraag een ervaring op maat kunnen bieden. Inspirerende uitstapjes, gewoon vanuit hun eigen vertrouwde omgeving.