Respect voor ouderen

Respect voor ouderen

Het klinkt zo makkelijk en logisch: heb respect voor een ander en de omgeving. Binnen de zorgvilla’s van Van Hollant vinden wij dit heel erg belangrijk. We hebben allemaal geleerd om ouderen te respecteren. We kunnen veel van hen leren, want zij hebben veel meegemaakt en bergen aan ervaring. Respect voor ouderen is voor ons dan ook vanzelfsprekend.

Hoe wij dit respect tonen? Dat begint al met de telefonische contacten die wij met toekomstige bewoners hebben. Daar nemen wij echt de tijd voor. Ook als dit betekent dat we driekwartier met iemand aan de lijn hangen.

Luisteren

Soms is het namelijk zo dat het iets ouder wordende brein wat meer tijd nodig heeft om de informatie te verwerken. En soms is het zo dat iemand gewoon heel blij is om iemand te spreken. Niet iedereen op deze leeftijd heeft nog een groot sociaal netwerk. Familie en vrienden vallen weg. Er zijn mensen die geen kinderen hebben en steeds meer op zichzelf aangewezen zijn.

Deze gesprekken vervullen mij met een gevoel van tevredenheid. Een gevoel van iets kunnen betekenen voor een ander. Gewoonweg door de tijd te nemen. Door te luisteren.

Niets moet en veel kan

Deze mensen -die ik toch met regelmaat aan de lijn heb- zijn ook de mensen voor wie de zorgvilla’s bedoeld zijn. In de villa’s is er namelijk altijd aanspraak. Er lopen collega’s van de huishouding, zorg, tuinkamer en activiteitenbegeleiding rond. Er zijn koffiemomenten (elke dag half elf in de tuinkamer en salon) voor wie dat leuk vindt. En natuurlijk gezamenlijke activiteiten, samen eten, wandelen of lekker in de tuin zitten en genieten van het weer en elkaars verhalen. Dikwijls verhalen over vroeger. Of over kleinkinderen, die zijn ook populair.

Bewoners kunnen op het eigen appartement de privacy en rust zoeken, maar in de villa de gezelligheid en afleiding. Niets moet en veel kan.

Behoud van eigen regie, wij faciliteren de wensen

In de zomerperiode ziet het leven in de villa’s er wel iets anders uit dan in de herfst en winter. Zo biedt het weer regelmatig de mogelijkheid om met een collega te gaan fietsen op de duofiets. Met de activiteiten kunnen we naar buiten, gezellig wandelen of bijvoorbeeld naar de dierentuin. We kunnen lunchen in de tuin of gewoon genieten van een glas wijn of fris in de ligstoelen.

Hoe de bewoners het leven willen invullen, dat laten we natuurlijk aan henzelf. Zij hebben immers de regie, wij passen ons aan. Wij zullen ons uiterste best doen om de wensen van de bewoners te faciliteren.

Respect voor ouderen

En zoals ik mijn blog begon gaat dit gepaard met respect. Respect voor ouderen, respect voor wie een ander is, respect voor de persoon achter de zorgvraag en respect voor de keuzes die iemand maakt.

Judith Veldt – Oprichter Van Hollant