Raambezoek

Raambezoek

Ik hoor u denken, raambezoek? Een toelichting lijkt dus zeker op zijn plaats. We hebben ze namelijk op veel plekken al (online) voorbij zien komen. Bij diverse verpleeghuizen geïnstalleerd zien worden. De zogenaamde ‘praathuisjes’, ‘bezoekketen’, ‘gastcontainers’, ‘contactunits’, etc. Middels deze mobiele bezoekkamers kunnen bewoners en hun naasten elkaar zien met alleen een raam tussenbeide. 

Dit biedt een geweldige oplossing voor verpleeghuizen waarbij het lastig is om een raam te vinden waar zij elkaar kunnen ontmoeten. Gelukkig beschikt onze villa over een zee aan ramen. En zo konden wij al direct ‘raambezoeken’ doen toen het coronavirus ervoor zorgde dat bezoek niet meer welkom was in de villa. Au!…‘niet welkom’, hoe vreselijk klinkt dat toch voor een zorgvilla die juist gastvrijheid heel hoog heeft staan…

De familie, geliefden, vrienden en kennissen zwaaien dagelijks voor het raam. En ook al houden we de ramen gesloten om echt álle risico’s uit proberen te sluiten, met een telefoon in de hand kunnen de bewoners en het bezoek elkaar goed zien en horen.

Hartverwarmende beelden levert dit op. Soms tranen omdat het gemis extra hard binnenkomt op zo’n moment. Maarook een brede glimlach en intense blijdschap om elkaar gewoon weer even in ogen te kunnen kijken.

Wij hopen net als heel Nederland dat het coronavirus zo snel mogelijk beteugeld wordt. Dat er een medicijn of vaccin komt. Tot die tijd zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben. Het raambezoek blijkt een zeer gewaardeerde riem in deze periode…