Het verhaal achter de zorgvraag

Het verhaal achter de zorgvraag

Het wordt niet altijd goed beseft, maar achter iedere zorgvraag gaat een persoon schuil. Een bewoner met een eigen leven, eigen interesses en eigen ervaringen. Wij proberen onze zorg altijd zo te organiseren dat er ook tijd is voor persoonlijke aandacht. Tijd om te luisteren naar het verhaal achter de zorgvraag.

Wat ik zelf altijd erg leuk vindt is dat in de villa het verhaal achter de zorgvraag een breder podium wordt geboden. De dochter van een bewoner die al vanaf de opening in villa Craenenbroeck woont, interviewt al jaren lang maandelijks een bewoner of een een collega. Het resultaat verspreiden wij door de villa in de vorm van een vaste column in de Craenenbroecker Courant.

Het verhaal achter de zorgvraag

Door deze interviews leren wij zowel de bewoners als collega’s beter kennen. En dat is niet alleen vermakelijk om te lezen, maar ook altijd erg interessant. We kennen de bewoners namelijk ‘slechts’ zoals zij nu zijn. Maar waar iemand vandaan komt, wat de grote gebeurtenissen in het leven zijn geweest, de voorgaande woonplaatsen, de banen of bedrijven etcetera, dat wordt na dit interview een stuk duidelijker.

En ook voor de collega’s is dit hartstikke waardevol. Zij zorgen voor de bewoner met een zorgvraag. Maar hoe zag het leven er vóór de zorgvraag uit? Of hoe zag het leven eruit toen de bewoner dezelfde leeftijd heeft als de collega nu… Dit zorgt voor begrip, herkenning en respect.

Wij zijn dan ook heel blij dat de dochter van deze bewoner hier zoveel tijd in steekt. Dat zij elke keer weer de moeite neemt om bewoners en collega’s uitgebreid voor te stellen aan de hand van dit interview in de Craenenbroecker Courant. Hopelijk vinden we voor zorgvilla Bestevaer ook zo’n mooie manier om het verhaal achter de zorgvraag te leren kennen.

Judith Veldt – Oprichter Van Hollant