Helden in de zorg

Helden in de zorg

Helden in de zorg is een begrip dat sinds de coronapandemie in Nederland welbekend is geworden. Maar wie zijn nu toch die helden? Voor mij zijn dit naast de verpleegkundige, verzorgende en helpende binnen de zorgvilla zeker ook -en op eenzelfde niveau- de collega’s om het primaire zorgproces heen.

De collega’s van de huishouding die ervoor zorgen dat elk bed weer heerlijk fris is opgemaakt met schone lakens. Die ervoor zorgdragen dat de appartementen schoon en hygiënisch zijn. Een praatje maken met de bewoners en altijd met een lach op het gezicht in de villa rondlopen. Het zijn degene die zorgen dat de bezoekers in een verzorgde omgeving worden ontvangen. En dat de andere collega’s zich in een schone, opgeruimde omgeving kunnen bezighouden met de bewoners.

En denkt u zich eens in hoeveel was er in een zorgvilla is als er ca. 35 bewoners zijn. Gemiddeld gezien gaat er 400 kilo was per week doorheen in onze linnenkamer. Uitzoeken, wassen, drogen, strijken en weer opvouwen. In een schone krat op een karretje door de gangen van de villa weer retour naar de kasten van de bewoners.

Daarnaast hebben we natuurlijk de helden van de keuken, de tuinkamer en de salon. Deze helden ontvangen de bewoners voor koffie, thee, ontbijt, lunch en diner. Zij smeren boterhammen, maken de soep, pannenkoeken of een lekker gebakken eitje. Zij snijden het fruit en verzorgen de roomservice. Als het even kan dan nemen zij nog even een boodschapje mee onderweg naar het werk wanneer dit in de tuinkamer app wordt gevraagd. Zij dekken de tafels sfeervol en ruimen ook alles weer netjes op.

En laten we de helden van de afwas ook niet vergeten. Zij zorgen dat alles weer spik en span in de kast klaar staat voor het gebruik op een volgend moment.

De kok en kokkin zorgen voor smaakvolle, afwisselende, gezonde, lekkere maaltijden. Zij houden rekening met de wensen van de bewoners. En ook dit zijn er een heleboel. Geen vis, niet te vet, lekker zachtgekookt, extra kruiden, wat minder pikant, weer eens een gerecht net als vroeger, themamaaltijden en ga zo maar door. Het is niet altijd makkelijk om in een gezin iets te koken waar iedereen blij en gelukkig mee is en een zorgvilla is dit met 35 bewoners wellicht (of eigenlijk weet ik dit wel zeker) een nog grotere uitdaging.

Daarnaast zijn er nog de helden die met de bewoners buiten wandelen, activiteiten ondernemen en er gewoonweg zijn. Gezellig een kopje koffie drinken of iemand even geruststellen als het brein hen in de steek laat. Iemand helpen herinneren aan welk appartement ook alweer de juiste is. Sleutels, horloges, tassen, jassen, rollatoren etc. zoeken en dan op de vraag van de bewoner ‘nou ja, zeg wie zet dat nu daar neer?’ antwoorden met “ik weet het ook niet”.

De helden die de activiteiten voor de gehele villa bedenken. Overleggen met bewoners waar ziji nu blij van worden en wat zij graag nog eens willen doen. Het organiseren, voorbereiden, uitvoeren en daarna weer opruimen van evenementen. Blogjes schrijven, foto’s maken en ondertussen ook de familie van al deze bezigheden op de hoogte houden.

De meest nieuwe helden zijn uiteraard de stagiaires. Zij die de stap hebben genomen op een opleiding te volgen welke ze voorbereidt op het werken in de zorg. De spannende eerste dagen, de eerste keer voor alles… En je toch kwetsbaar durven opstellen en fouten maken. Leren van de ervaren collega’s en ook het gesprek aangaan over nieuwe manieren van werken. 

We kunnen dus wel zeggen: de villa zit vól met helden in de zorg!

En op kantoor zitten ook helden van de zorg. Vooral de afgelopen twee jaar waarin er veel communicatie richting bewoners en familie is gegaan. Rondom maatregelen invoeren, maatregelen afschaffen, later toch weer invoeren en hopelijk nu het laatste staartje. Vaccinatie rondes organiseren, roosters maken en aanpassen. En bij tekorten zelf met bewoners naar ziekenhuisafspraken rijden omdat het domweg gezien alle quarantaines etc. niet meer lukt het rooster rond te krijgen.

Kortom, mijn hart vervult zich met trots als ik aan alle helden in de zorg denk. En iedereen, ongeacht de functie is meer dan waardevol binnen en buiten de zorgvilla. Met al deze helden samen vormen wij een topteam dat zich elke dag weer inzet om goede, deskundige en fijne zorg en dienstverlening te bieden aan de bewoners van de villa.

En dat mag best weleens gezegd worden. Wij zijn ontzettend trots en blij met het gehele team. Dank helden in de zorg!