De ‘oudere’ collega

De ‘oudere’ collega

Regelmatig zie ik in het nieuws berichten over dat de ‘oudere collega’ als werkzoekende niet aan een baan komt, of zelfs niet eens uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Ik verneem dat zij veelal bij voorbaat hopeloos worden bij het idee om te solliciteren, omdat zij de onvermijdelijke afwijzing vrezen. Afwijzing op vage gronden, terwijl het gevoel zeer sterk aanwezig is dat dit alles met de leeftijd te maken heeft.

Het enige wat ik op dat moment denk is: schrijf ons! Wij zijn juíst heel erg blij met de ‘oudere’, ‘meer ervaren’, ‘rijpere’, ‘rustige’ sollicitanten. Ons team is nu namelijk ook opgebouwd uit een combinatie van mannen en vrouwen, van creatieve en praktische collega’s en van jonge, net afgestudeerde- en zeer gewaardeerde oudere collega’s. Of het nu gastvrouwen, gastheren, Verzorgende IG, Verpleegkundige of anderzijds betreft. De leeftijden van onze collega’s variëren hierdoor van 18 tot boven de 70 jaar. Inderdaad: ook de gepensioneerde collega’s zijn bij ons zeer welkom.

Deze mix is voor onze bewoners heel fijn. Aan de ene kant de jonge frisse verhalen en aan de andere kant iemand met rust en ervaring met wie je over vroeger kunt praten. Maar ook voor de jonge collega’s is het fijn om te leren van de oudere, ervaren collega’s die al veel hebben meegemaakt. En dat werkt natuurlijk ook de andere kant op. Dat de jonge collega frisse en nieuwe inzichten kan delen met de ‘oudere’ collega. Kortom wat ons betreft is dit echt een win-win situatie.

Als ik dan lees over hoe moeilijk het voor de ‘oudere’ werkzoekende is om kans te maken op een baan in de zorg, dan vraag ik mij af: hoe bereiken wij deze sollicitanten? Hoe zorgen wij dat zij het gevoel hebben dat ze bij ons wél een kans krijgen? Dat wij ook op zoek zijn naar deze leeftijdscategorie omdat hun leeftijd juist een aanwinst is. Misschien begint het wel met het schrijven van deze blog. Het uiten dat zij van harte welkom zijn bij Van Hollant.

Bij ons in de tuinkamer werkt een collega als gastvrouw, zij is gepensioneerd, in het zorgteam werkt een verpleegkundige die de 70 jaar is gepasseerd, in de salon werken collega’s als ondersteuning die boven de 55 zijn. Kortom, wij zijn hier al langere tijd mee bezig en zien zeer zeker de meerwaarde van de leeftijd in plaats van de negatieve kanten. Wij zien het als aanwinst en richten ons graag op de positieve kanten die iemand met zich mee brengt.

Wij hebben hier zeer goede ervaring mee!