Dankzij de zorg

Dankzij de zorg

In deze blog wil ik graag stil staan bij het harde werk van ons (zorg)team. Want, dankzij de zorg die zij onze bewoners bieden, kunnen onze bewoners genieten van een zorgeloos verblijf in de zorgvilla. De bewoners voelen zich veilig thuis doordat zij 7 dagen per week, 24 uur per dag op onze collega’s kunnen rekenen.

Ochtenddienst. Voor zeven uur loop ik villa Craenenbroeck binnen. Jas en tas wegleggen, een kop koffie pakken en doornaar de zorgpost. Mijn collega’s lezen de rapportage en praten bij met de nachtdienst. De eerste verzoeken van bewoners komen binnen. De ene bewoner wil alvast eerder uit bed (schema aanpassen in mijn hoofd) en de ander even naar het toilet om vervolgens weer terug in bed te worden geholpen.

Ochtendzorg

Per bewoner wordt tijdens de ochtendzorg het hele riedeltje gezellig afgewerkt. Medicatie innemen, even naar het toilet, naar wens douchen of wassen, de nodige aandacht voor de wondzorg, dan steunkousen aan, aankleden, make-up op en sieraden om. Vervolgens wordt de bewoner naar de tuinkamer of salon begeleid voor het ontbijt. De collega gaat nog even terug om het bed op te maken en de badkamer netjes achter te laten, en dan door naar de volgende bewoner…

We willen dat bewoners kunnen genieten van de leuke activiteiten en gezamenlijke momenten in de zorgvilla. Het is daarom vanzelfsprekend dat eerst dit zorggedeelte gebeurt voordat een bewoner met het gewenste comfort kan deelnemen.

De dag begint pas

En daar houdt de zorgtaak voor onze collega’s niet op. De dag begint pas… De collega’s zijn druk met telefoontjes naar de artsen, paramedici en familieleden. Zij rapporteren iedere dag voor het waarborgen van het welzijn van de bewoners. Het voorbereiden en voeren van multi-disciplinair overleg, het op orde houden van dossiers, het contact met de apotheek, het regelen van de benodigde hulpmiddelen en begeleiding naar ziekenhuis, tandarts etcetera.

Naast deze meer organisatorische en administratieve handelingen gelukkig ook een wandeling met de bewoners en bewoners voor de middagrust weer op- en uit bed helpen.

Dan zijn er natuurlijk nog de overleggen met de directe collega’s over de plannen van aanpak. De overleggen in de villa, de bijscholing en de BHV-trainingen.

Met alle corona-gerelateerde mondkapjes, -regels en -werkzaamheden erbij is het gewoonweg een bereklus wat alle collega’s van de zorg elke dag weer met elkaar presteren. Door de inspanningen en het keiharde werken met behoud van deskundigheid en enthousiasme kunnen onze bewoners welverzorgd aan tafel en naar de activiteiten.

Dankzij de zorg

Dankzij de zorg komen de huisarts, de diëtiste en de ergotherapeute in huis. Ook dankzij de zorg zijn de haren alvast gewassen voordat de bewoner naar de kapster gaat. Dankzij de zorg wordt een verdrietige bewoonster of bewoner getroost. En dankzij de zorg zien de bewoners er elke dag uit zoals zij dat zelf wensen.

Hard werken is het zeker en dat mag best weleens gezegd worden. Net als dat wij en onze bewoners erg blij zijn met de zorg, geldt dit uiteraard ook voor de huishouding, de linnenkamer en de gastvrouwen en -heren maar daarover in een volgend blog meer…

Dankjulliewel!

Judith Veldt