Corona: testen, testen, testen…

Corona: testen, testen, testen…

Het buiten de deur houden van corona is vanzelfsprekend van enorm belang voor de gezondheid van onze bewoners en collega’s. En misschien wel net zo belangrijk voor het organisatorisch mogelijk houden van het zorgniveau waar wij voor staan. Gezien deze belangen testen wij -net als inmiddels een aantal andere bedrijven- zelf in huis. Nou ja, in huis… Voor de collega’s zijn de corona testen eigenlijk in de berging in de tuin om de kans op besmettingen in de villa te minimaliseren.

Wat een verademing dat dit op deze manier kan. Het scheelt wachttijden en daarmee gaten in het rooster. Zelfs bij een verkoudheid willen wij dat collega’s thuisblijven tot we zeker weten dat het een “normale” verkoudheid is en geen corona. Voorheen was het team dan een dag of vier a vijf een collega kwijt, en dat is in het positieve scenario dat er maar een van de collega’s klachten had.

U begrijpt wel dat een rooster kloppend krijgen en houden op deze manier erg lastig is. En natuurlijk willen wij de bewoners juist in deze tijden de aandacht geven die zij verdienen. Tot nu toe is het nog steeds gelukt om elke dag met dezelfde hoeveelheid collega’s te staan als in het ‘verre verleden’. Het pre-corona -tijdperk… 

Uitslag dezelfde avond

Garanties hebben we niet. Het blijft elke keer spannend als een collega is getest. Is het negatief? Pffff, opluchting, we kunnen weer verder. Maar wat als de uitslag positief is? Dan treden de daarvoor klaarliggende plannen in werking. Het hele team én alle bewoners testen… Ook dan is het fijn dat dit ‘thuis’ kan.

‘s Morgens worden de testen afgenomen, de testen moeten vervolgens naar het laboratorium worden gebracht, waarna dezelfde avond nog de uitslagen in huis zijn. Dit is een enorme verbetering. Dit helpt ons enorm om de uitval te minimaliseren. Ziek is ziek natuurlijk, dan komt de collega vanzelfsprekend niet werken. Maar bij een lichte verkoudheid die geen corona blijkt te zijn kan de desbetreffende collega met een gerust hart weer aan de slag. Geen angst om bewoners of collega’s te besmetten. 

Volhouden

Naast het corona testen blijven we ons houden aan de strikte maatregelen. We blijven de handen wassen, de onderlinge afstand bewaren waar mogelijk en de ruimtes steeds weer ventileren. En natuurlijk dragen alle collega’s in de villa al maandenlang mondkapjes. Het bezoek vragen we naar klachten, laten we de handen desinfecteren en temperaturen we via het voorhoofd.  

Daarnaast vragen we ook aan al het bezoek om te allen tijde de mondkapjes op de juiste manier te dragen. Dus gedurende het gehele bezoek, zowel in de gangen als op de appartementen. 

Geeft dit de 100 procent zekerheid die we graag zouden willen? Nee helaas niet. Zekerheid hebben we nooit, maar we doen er met zijn allen alles aan om de kans dat corona de villa binnenkomt zo klein mogelijk te maken. 

Laten we hopen dat de cijfers snel naar beneden gaan, dat de ingestelde maatregelen hun vruchten afwerpen en dat we de tweede golf een golfje kunnen noemen.