Bijscholen houdt scherp

Bijscholen houdt scherp

Onlangs stapten we met drie collega’s vol verwachting in de auto op weg naar Zeist voor wat bijscholen over dementie. Alida is gestart in de huishouding en is een aantal maanden geleden gestart met de opleiding helpende plus. Simone is gestart in de zorg als verzorgende en werkt nu in het activiteiten- / gastvrouwenteam. En ikzelf, Judith, samen met Tom Veldt oprichter van zorgvilla Craenenbroeck.

Er was een bijeenkomst georganiseerd vanuit de branchevereniging over het omgaan met bewoners die dementerend zijn. En hoewel we alle drie al veel hebben geleerd tijdens onze opleiding en de trainingsmiddagen vanuit Geriant, waren we benieuwd en verwachtingsvol naar nieuwe inzichten of de bevestiging dat we op de juiste weg zitten.

En onze verwachtingen werden ruim overtroffen! Aan de ene kant kregen wij bevestiging dat we op de goede weg zitten. Bijvoorbeeld door te kijken naar de bewoners en het leven wat zij geleid hebben voordat zij in de zorgvilla kwamen wonen, of het afstemmen van de activiteiten op de wensen en interesses van de bewoners, het belang van lekkere maaltijden, het zorgen voor een fijne sfeer in de woonkamer en natuurlijk veel persoonlijke aandacht.

Wat we echter ook hebben opgestoken deze middag -en waarmee we nog meer puntjes op de i kunnen zetten in de zorg voor onze bewoners- is het goed en dan ook écht goed kijken in welke gemoedstoestand de bewoner zich bevindt. Een heel eenvoudig voorbeeld: als een bewoner in zichzelf gekeerd is dan kun je deze bewoner het beste even laten. Het is dan niet verstandig om heel enthousiast “Goedemorgen! Wilt u ook iets drinken?!” tegen de bewoner te zeggen. In plaats daarvan kan beter worden afgewacht of de bewoner oogcontact maakt, vervolgens terughoudend op te stellen om te kijken en voelen wat de behoefte van deze bewoner is. Houd het dus rustig en sereen en stem af op de bewoner voordat je contact maakt. In deze kleine dingen kan het verschil worden gemaakt.

Kortom door deze middag zijn we nog meer gemotiveerd om de bewoner centraal te zetten, onszelf en ons gedrag aan te passen op de behoefte van de bewoners. Hiermee kunnen wij rust de creëren die de bewoners met geheugenproblematiek nodig hebben.

Het klinkt allemaal erg logisch en makkelijk en dat is het ook. Soms heb je alleen weer een inspirerende middag nodig om je hier extra bewust van te zijn. Dit is dan ook de reden dat we binnen zorgvilla Craenenbroeck deskundigheidsbevordering en opleidingen hoog in het vaandel hebben staan.

Na deze middag is er een uitgebreid verslag met de bevindingen, tips en verhalen naar alle collega’s van de zorgvilla gegaan. En er komen leuke en enthousiaste reacties op! Dus door een middag met drie collega’s op pad te gaan bereiken we bij alle collega’s hetzelfde doel: verbetering van de kwaliteit van zorg voor de bewoners van Craenenbroeck!