Bezoek in de villa

Bezoek in de villa

Bezoek in de villa, wat een heerlijk vooruitzicht bracht de minister-president vorige week! Na het positief verlopen van de pilots in de 25 verpleeghuizen zijn wij opgedragen een gedegen plan te schrijven zodat ook wij weer voorzichtig en gedoseerd bezoek kunnen ontvangen.

Het opstellen van dit plan heeft veel keuzes met zich meegebracht. Wie mag er bijvoorbeeld als eerste bezoek mogen ontvangen? Want, voor iedere bewoner een bezoek op de eerste dag inplannen past niet. En dan, waar ontvangen we het bezoek? Er wordt namelijk ook verwacht dat er toezicht wordt gehouden op de 1,5 meter afstand. 

Ook zal het vreemd en onwennig zijn om bezoek in de villa te temperaturen voordat zij naar binnen mogen. Evenzo om de bezoekers een begin- en eindtijd mee te geven voor hoelang ze op bezoek mogen komen. Andere bewoners willen immers ook bezoek ontvangen. Het zal even wennen zijn om dit in goede banen te leiden, want wij zijn zorgcollegas, gastvrouwen en geen politieagenten die zeggen wat wel en niet mag…

Bezoektent

En toch, ondanks alle belemmeringen en restricties die eraan vastzitten gaan we er natuurlijk voor. Onze bewoners kunnen hun kinderen of partners eindelijk weer zien en spreken zonder een raam tussenbeide. Ook al mogen zij elkaar nog niet aanraken en ook nog niet worden ontvangen op het eigen appartement, bezoek in de villa is een stap in de goede richting. 

En na dit stapje in de goede richting moeten er nog veel meer stapjes volgen tot we ergens in de toekomst weer het moment meemaken dat het bezoek als vanouds weer kan meedineren in de tuinkamer. Tot die tijd moeten we het doen met de muizenstapjes die gemaakt worden. En wat zijn we enorm blij dat de eerste stapjes bijna gezet kunnen gaan worden.

Morgen, woensdag 27 mei, is het zover. We hebben een grote ‘bezoektent’ in de tuin laten plaatsen en een planningssysteem in gebruik genomen zodat we conform de RIVM-maatregelen eindelijk weer bezoek in de villa ontvangen. Het zal iets minder spontaan en gastvrij verlopen dan dat we gewend zijn, maar ogh wat is hier naar uitgekeken!